Get Adobe Flash player

MORTEN 11 ÅR

altHva har postkasser og karuseller med døden å gjøre?

I 2013 produserte Rimfrost Teaterensemble forestillingen Morten 11 år. En leken og filosoferende teaterforestilling basert på en bok av Simon Flem Devold, og dramatiert av Toril Solvang. Morten 11 år er en sann historie om at vanskelige ting også kan være rart og morsomt. Om postmenn, lego, rare drømmer og å være redd for det man ikke vet hva er. 

Morten på 11 år er syk og vet at han snart skal dø. Han skriver et usedvanlig ærlig brev til Simon Flem Devold om hvordan sykdommen har gjort at han har kommet nærmere foreldrene sine. Brevet kommer på trykk i Aftenpostens faste lørdagsspalte På Skråss med Simon under tittelen ”Et rart brev”. Dette brevet utløser et skred av brev fra barn om sorg, sykdom og død. Brevet inneholder en åpenhet om død som barn har savnet. Forfatter og journalist Devold møter Morten, og gjennom deres samtaler blir boken Morten 11 år til.

Rimfrosts forestilling er basert på denne boken og følger Morten den siste tiden av hans korte liv, med humor, lek, alvor og noen nye bekjentskaper.

På scenen står Kristine Myhre Tunheim i rollen som Morten på 11 år, Alexander Rindestu i rollen som Simon Flem Devold, far og forteller, og Jonas Delerud i rollen som Svein, Mor, Postmann og forteller. Ensemblet har selv lagt grunnregi på forestillingen.

Med oss på laget har vi hatt mange dyktige medarbeidere, fra fjern og nær. Vi er stolte av å ha samarbeidet med manusforfatter Toril Solvang, som lagde en poetisk og sterk tekst. En tekst som ivaretar Morten og Simons lekne, men alvorlige tone fra boken Morten 11 år. Assisterende regissør Morten Røsrud var produksjonens "øye utad" og gjorde en stor jobb på regi. Han bandt sammen lys, lyd og skuespillere. Med sitt estetiske og lekne blikk hevet han forestillingen til det nivået den skal være på.

Scenograf Lisa Hjalmarson lagde en flott, men enkel scenografi som på et naturlig vis flettet seg sammen med lysdesignen til Isak Eriksen Bjørn. Både Bjørn og Hjalmarson lagde et estetisk univers som er effektfullt, men som fyller Rimfrost Teaterensembles krav om turnévennlighet. Både når det gjelder størrelse på scenen og i bilen. Komponist Benjamin Mørk bandt det hele sammen med et svært effektfulllt og spennende lydbilde. Et lydbilde som alltid holder litt tilbake, og som vi stadig finner nye detaljer i. Grafisk designer Kine Yvonne Berntsen lagde en flott plakat og markedsføringsmateriale. Produsent Hanna Solberg Christoffersen var helten i produksjonen og bandt elementer og personer sammen. Hun sørget for at vi skulle ha det vi skulle ha, når vi trengte det. Ikke minst har hun gjort en enorm jobb som turnélegger og med markedsføring.

Tilsammen har vi produsert forestillingen Morten 11 år. En forestilling vi er stolte av å presentere for publikum fra 8 år og oppover. Vi jobber med en historie som vi synes er viktig å formidle, og som det oppleves meningsfylt å dele med dere.

alt

Kristine Myhre Tunheim i rollen som Morten. (Foto: Hanna Solberg Christoffersen 2013)


SPILLINGER: Morten 11 år har turnért i Midt-Troms som en del av prosjekt SAMSPILL og vært på en ukes biblioteksturné i Troms. I tillegg har forestillingen gjestespilt ved Dramatikkens hus i Oslo, ved Barneteatret Vårt og Teatret Vårt - regionteatret for Møre og Romsdal i Ålesund og Molde, ved Propellen Teater i Trondheim og ved Rådstua Teaterhus i Tromsø.

Forestillingen er en del av Norsk Scenekunstbruks repertoar. Les om forestillingen på Norsk Scenekunstbruk sine sider her.


PROSJEKTET ER 
STØTTET AV: Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, ExtraStiftelsen, Dramatikkens Hus, Fritt Ord, Mental Helse, ThinLight Norge, RadArt, Rådstua Teaterhus, STÆRKERE - psykisk helse for barn og unge, Dyrøy, Lenvik, Berg, Torsken, Tranøy, Tromsø og Sørreisa kommune.


Foto: Stian Lund

Fra venstre: Produsent Hanna Solberg Christoffersen, scenograf Lisa Hjalmarson, skuespiller og prosjektleder Kristine Myhre Tunheim, skuespiller Alexander Rindestu og skuespiller Jonas Delerud. (Foto: Stian André Lund 2013)